Dietetyk jest specjalistą w dziedzinie racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych żywienia, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych. Zajmuje się układaniem indywidualnych diet adekwatnych do potrzeb pacjenta. Dietetyk ocenia stosowaną przez pacjenta dietę, analizuje wzajemny wpływ przyjmowanych przez niego leków i spożywanych pokarmów oraz doradza, jakich zasad żywienia powinien przestrzegać przy poszczególnych schorzeniach i dolegliwościach, aby w konsekwencji poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.
Podczas wizyty dietetyk ocenia kondycję fizyczną pacjenta oraz aktualne wyniki badań, by ustalić jego aktualny stan i znaleźć źródło dolegliwości. Przeprowadza z pacjentem wywiad, który pozwala mu ocenić wpływ dotychczasowego stylu życia na organizm. Na podstawie pozyskanych w ten sposób informacji oraz szerokiej wiedzy z zakresu żywienia dietetyk ustala jadłospis dostosowany do potrzeb konkretnej osoby.
Kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka? Najczęstszym powodem umówienia wizyty jest chęć schudnięcia. Otyłość to jedna z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych. Pomoc dietetyka może okazać się niezbędna również wtedy, gdy pomimo usilnych starań dotychczasowe działania w zakresie zdrowego żywienia nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, a waga stoi w miejscu lub zmagamy się z efektem jo-jo.
Właściwie dobrana dieta pozwala zminimalizować objawy niektórych chorób oraz poprawić kondycję włosów, skóry, paznokci i całego ciała. Dietetyk pomoże osobom z takimi schorzeniami jak cukrzyca, alergie pokarmowe, choroby układu krążenia czy otyłość, ale nie tylko. Dietetyka uczy jak zapobiegać chorobom poprzez zmianę diety, jak również jak leczyć pewne schorzenia przy pomocy dobrych nawyków żywieniowych.
Nie ma przeciwwskazań do wdrożenia przygotowanej przez dietetyka diety pod warunkiem, że została ona stworzona w oparciu o aktualne wyniki badań i faktyczny stan zdrowia pacjenta.