Witamina A – właściwości, działanie, źródła. Jak rozpoznać niedobór witaminy A?
Witamina A jest jedną z najważniejszych witamin dla ludzkiego organizmu, zapewniającą mu prawidłowe funkcjonowanie. Jest niezbędna w procesie widzenia, przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu naskórka i zapewnia prawidłowy wzrost kości oraz tkanek. Witaminę A znaleźć można w pokarmach, głównie w warzywach i owocach, ale także w mięsie i produktach zwierzęcych. Jakie właściwości ma witamina A i jak objawia się jej niedobór? Sprawdź!
Pod terminem witamina A kryje się wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną tej witaminy. Zalicza się do nich ß-karoten i niektóre inne karotenoidy, a także retinol i jego pochodne.
Witamina A – rola w organizmie
Witamina A pełni w organizmie człowieka wiele różnych funkcji, w tym m.in.:
- uczestniczy w procesie widzenia jako składnik rodopsyny – białka występującego w siatkówce oka biorącego udział w tym procesie,
- odgrywa istotną rolę w podziałach i różnicowaniu komórek oraz w utrzymaniu ich prawidłowej struktury,
- wpływa na wytworzenie komórek rozrodczych oraz embriogenezę i rozwój płodu,
- zapewnia prawidłowe działanie układu odpornościowego,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu naskórka, regulując proces złuszczania i wymiany zewnętrznych warstw komórek.
Źródła witaminy A w żywności
Witamina A znajduje się zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
W roślinach występuje w postaci prowitamin A, zwłaszcza β-karotenu. Bogatym jej źródłem są warzywa takie jak marchew, szpinak, natka pietruszki, czerwona papryka, brokuły, sałata i jarmuż, a także owoce, w tym przede wszystkim brzoskwinie, morele, śliwki i wiśnie. Niewielkie ilości β-karotenu znajdują się w mleku i jego przetworach, jajach i maśle.
Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych. Duże ilości są w podrobach, głównie wątrobie, ale też niektórych gatunkach ryb, jajach, serach podpuszczkowych dojrzewających oraz maśle.
Witamina A – zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na witaminę A jest zróżnicowane i zależy od wielu czynników, w tym m.in. płci, wieku oraz ogólnego stanu zdrowia. Zwiększa się ono u osób:
- z chorobami układu pokarmowego,
- podczas długotrwałego stresu
- w czasie infekcji i przy stanach zapalnych,
- przy stosowaniu diety zawierającej niewielkie ilości tłuszczu (5–10 g/dobę).
U zdrowych ludzi dzienne zapotrzebowanie na witaminę A pokrywa zdrowa, zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana dieta.
Normy na witaminę A
Instytut Żywności i Żywienia opracował normy na witaminę A dla poszczególnych grup wiekowych. Normy polskie na witaminę A ustalono na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR), zalecanego spożycia (RDA) i wystarczającego spożycia (AI):
- niemowlęta 0–11 miesięcy – 350 μg/dobę (Al),
- dzieci 1–3 lat – 280 μg/dobę (EAR), 400 μg/dobę (RDA),
- dzieci 4–6 lat – 300 μg/dobę (EAR), 450 μg/dobę (RDA),
- dzieci 7–9 lat – 350 μg/dobę (EAR), 500 μg/dobę (RDA),
- dziewczęta 10–12 lat – 430 μg/dobę (EAR), 600 μg/dobę (RDA),
- chłopcy 10–12 lat – 450 μg/dobę (EAR), 600 μg/dobę (RDA),
- dziewczęta 13–15 lat – 490 μg/dobę (EAR), 700 μg/dobę (RDA),
- chłopcy 13–15 lat – 630 μg/dobę (EAR), 900 μg/dobę (RDA),
- dziewczęta 16–18 lat – 490 μg/dobę (EAR), 700 μg/dobę (RDA),
- chłopcy 16–18 lat – 630 μg/dobę (EAR), 900 μg/dobę (RDA),
- kobiety 19–>75 – 500 μg/dobę (EAR), 700 μg/dobę (RDA),
- mężczyźni 19–>75 – 630 μg/dobę (EAR), 900 μg/dobę (RDA).
Czym grozi niedobór witaminy A?
Niedobór witaminy A ze względu na szeroką dostępność pokarmów ją zawierających występuje bardzo rzadko. Do skutków zbyt małych ilości witaminy A w organizmie należą:
- zaburzenia w procesie widzenia,
- zmiany czynnościowe w oku,
- ślepota zmierzchowa,
- upośledzenie wzroku,
- zespół suchego oka,
- nadmierne rogowacenie i łuszczenie naskórka,
- zahamowanie wzrostu i rozwoju młodych organizmów,
- obniżenie odporności na infekcje.
W razie wystąpienia powyższych objawów wskazana jest konsultacja z lekarzem i wykonanie specjalistycznych badań, które pozwolą potwierdzić lub wykluczyć niedobór witaminy A w organizmie.
Witamina A – skutki nadmiaru
Witaminę A można także przedawkować. W nadmiarze ma działanie toksyczne i teratogenne. Nagromadzenie się zbyt dużych ilości witaminy A w organizmie jest efektem zbyt wysokiego spożycia retinolu i jego pochodnych, ale najczęściej nie w naturalnej postaci wraz z dietą, tylko przez niewłaściwe stosowanie suplementów diety czy preparatów farmaceutycznych.
Objawy nadmiaru witaminy A w organizmie to:
- powiększona wątroba,
- nadmierna pobudliwość,
- ból głowy,
- osłabienie,
- zmiany skórne,
- zmiany w strukturze kości.
Jeśli chodzi o karotenoidy, to w ich przypadku raczej nie obserwuje się szkodliwego wpływu na organizm człowieka. β-karoten nie ma toksycznego działania i nie jest teratogenny. Objawem długotrwałego spożywania β-karotenu w nadmiernych ilościach jest żółto-pomarańczowe zabarwienie skóry.