Najzdrowsze herbaty – które herbaty warto pić i dlaczego?
Herbata posiada wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kubka aromatycznego trunku, pozwalającego im zrelaksować się i odprężyć. Jest jednak napojem, który pije się nie tylko dla smaku i przyjemności, ale często również ze względu na jego prozdrowotne właściwości. W zależności od rodzaju herbata potrafi usprawniać pracę układu trawienia, krążenia czy nerwowego. Najważniejsze to umiejętnie dobrać herbatę do odczuwanych dolegliwości i pić ją regularnie, najlepiej codziennie. Poznaj właściwości popularnych herbat i dowiedz się, po które z nich, kiedy i dlaczego warto sięgać!
Herbata biała
To najdelikatniejsza, a zarazem najmniej przetworzona herbata. Wytwarzana jest z młodych, nierozwiniętych jeszcze pączków listków krzewu herbacianego. Wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego uznawana jest za jedną z najzdrowszych herbat.
Biała herbata zawiera sporo antyoksydantów, najwięcej ze wszystkich herbat oraz duże ilości kofeiny. Ponadto jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Wykazuje takie właściwości lecznicze jak:
• hamuje procesy starzenia,
• zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego,
• reguluje poziom cholesterolu w organizmie,
• przyspiesza przemianę materii,
• pobudza trawienie,
• zapobiega nowotworom,
• redukuje stres,
• pobudza umysł,
• dodaje wigoru,
• zwiększa koncentrację,
• zmniejsza zmęczenie,
• wspiera odchudzanie.
Zastosowanie białej herbaty jest więc bardzo szerokie. Efekty jej picia przychodzą jednak dopiero z czasem, dlatego bardzo ważne jest, by pić ją jak najczęściej.
Herbata zielona
Drugą najczęściej wskazywaną jako najzdrowsza herbatą jest herbata zielona. Powstaje ona z liści, które nie zostały jeszcze poddane procesowi fermentacji. Zaraz po zerwaniu liście są suszone, przez co zachowują moc znajdujących się w nich składników aktywnych. Liście zielonej herbaty zawierają przede wszystkim antyoksydanty (nieco mniej niż herbata biała, ale też dużo), polifenole, alkaloidy, związki garbnikowe i mineralne, witaminy C, E, K i z grupy B oraz olejki eteryczne.
Jak zatem zielona herbata wpływa na ludzkie zdrowie? Jest bardzo ceniona ze względu na swoje działanie detoksykujące i moczopędne. Dodatkowo działa następująco:
• wspiera pracę układu trawiennego,
• poprawia przemianę materii,
• obniża ciśnienie krwi,
• przyspiesza spalanie kalorii i utratę wagi,
• obniża poziom „złego” cholesterolu,
• opóźnia procesy starzenia,
• wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
• zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.
Co więcej, zielona herbata pomaga regulować poziom glukozy i wydzielania insuliny, dlatego rekomendowana jest osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2 oraz zmagającym się z problemami z układem sercowo-naczyniowym. Wbrew jednak temu, co wiele osób myśli, nie uspokaja i łagodzi nerwów, a wprost przeciwnie, pobudza i napędza do działania.
Herbata czerwona
Czerwona herbata (pu-erh), choć nie cieszy się tak dużą popularnością, jak herbata zielona i biała, to zawiera mnóstwo cennych właściwości, dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie. Powstaje z wielkokolistnej odmiany krzewu herbacianego. Liście najpierw są suszone, a potem poddawane są jeszcze dodatkowej fermentacji.
Wiele osób kojarzy czerwoną herbatę jako wsparcie dla procesu odchudzania i całkiem słusznie, ponieważ i motorykę jelit:
• wspiera metabolizm,
• pobudza wydzielanie soków trawiennych,
• przyspiesza przemianę materii,
• obniża poziom „złego” cholesterolu i podwyższa poziom tego „dobrego”.
Z uwagi na to wszystko czerwoną herbatę powinny pić głównie osoby zmagającymi się ze zbędnymi kilogramami, jako wsparcie procesu odchudzania. Samo picie czerwonej herbaty nie zastąpi jednak zdrowej diety i aktywności fizycznej.
Herbata czerwona dodatkowo wykazuje korzystny wpływ na wątrobę. Zwiększa ilość enzymów wątrobowych, w tym tych odpowiedzialnych za eliminację alkoholu z organizmu. Ponadto obniża ciśnienie krwi.
Herbata czarna
Jako ostatnią chcieliśmy przedstawić herbatę czarną, która jest przez wielu uwielbiana, ale niestety nie jest aż tak zdrowa, jak pozostałe, choć wykazuje całkiem sporo pozytywnych właściwości. Czarna herbata produkowana jest z wysuszonych liści, wcześniej poddanych fermentacji. Pita w umiarkowanych ilościach pozwala uzupełnić profilaktykę prozdrowotną.
Herbata czarna zawiera teinę, która działa dłużej i wolniej niż kofeina. Teina wykazuje duży wpływ na organizm człowieka:
• pobudza do działania,
• poprawia pamięć i koncentrację,
• działa bakteriobójczo,
• wzmacnia naczynia krwionośne,
• obniża ciśnienie krwi,
• zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych,
• poprawia funkcje układu trawiennego.
Picie czarnej herbaty świetnie odpręża po ciężkim dniu. Kubek takiego napoju zaleca się wypić po posiłku, ponieważ poprawia trawienie i zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego.