Cynk – funkcje w organizmie. Źródła w żywności, objawy niedoboru
Cynk to jeden z mikroelementów znajdujący się we wszystkich komórkach organizmu. Gromadzi się głównie w mięśniach (ok. 50%) i tkance kostnej (25-30%). Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, pełniąc funkcje katalityczne, strukturalne i regulacyjne. Najlepsze źródła cynku w diecie to przede wszystkim mięso, wątroba, ciemne pieczywo i jaja. Sprawdź, jakie właściwości ma cynk i jak objawia się jego niedobór.
Funkcje fizjologiczne cynku
Cynk wchodzi w skład enzymów biorących udział w biosyntezie białka. W bezpośredni lub pośredni sposób uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, a także przemianach energetycznych. Odgrywa kluczową rolę w produkcji i funkcjonowaniu wielu hormonów.
Pełnione przez cynk w organizmie ludzkim funkcje to m.in.:
- odczuwanie smaku i zapachu,
- utrzymanie stabilności błon komórkowych,
- obrona immunologiczna organizmu,
- metabolizm alkoholu,
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Zapotrzebowanie organizmu na cynk
Zapotrzebowanie na cynk zależy od takich czynników jak:
- stopień przyswajalności z diety,
- interakcje z innymi pierwiastkami,
- ilość cynku endogennego w organizmie,
- ilość cynku wydalana z kałem, moczem, nasieniem, krwią menstruacyjną i p
Na zapotrzebowanie dodatkowo wpływa szybkość wzrostu organizmu w różnych okresach dzieciństwa i młodości. Największe jest w pierwszych miesiącach życia. Ponadto zapotrzebowanie na cynk wzrasta w czasie skoku pokwitaniowego.
Cynk w żywności – w jakich pokarmach występuje?
Największe ilości cynku znajdują się w następujących pokarmach:
- ciemne pieczywo,
- kasza gryczana,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- sery żółte,
- owoce morza,
- mięso,
Cynk w mniejszych ilościach występuje też w rybach, jajach, jasnym pieczywie, mleku, warzywach i owocach.
Czym grozi niedobór cynku w organizmie?
Jedną z przyczyn niedoboru cynku w organizmie człowieka może być niedostateczna jego podaż wraz z dietą. Występuje u osób ograniczających lub całkowicie unikających białka zwierzęcego oraz u osób nadużywających alkoholu.
Zbyt niskie stężenie pierwiastka obserwowane jest także w przebiegu chorób układu pokarmowego takich jak celiakia, przewlekłe zapalenie jelit czy zapalenie trzustki. Niedobory cynku występują też u osób z rozległymi oparzeniami. Warto w tym miejscu wspomnieć, że przyswajanie cynku zmniejsza się w wyniku nadmiernego spożycia produktów zawierających duże ilości żelaza, miedzi, wapnia, kwasu foliowego i fitynianów.
Wśród objawów niedoboru cynku w organizmie występują:
- stany zapalne skóry,
- zaburzona odporność,
- zaburzenia smaku i węchu,
- trudności z gojeniem się ran,
- zahamowanie wzrostu,
- niedobory immunologiczne,
- opóźnienie dojrzewania płciowego,
- zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego,
- wtórna niedoczynność tarczycy,
- wypadanie włosów,
- upośledzenie funkcji poznawczych,
- zaburzenia w adaptacji do ciemności.
Objawy nadmiaru cynku w organizmie
Nie da się przedawkować cynku z pomocą diety. Jedyna możliwość to długotrwałe przyjmowanie dużych dawek z suplementów diety.
Ostre objawy zatrucia cynkiem to:
- utrata apetytu,
- nudności,
- bóle żołądka,
- biegunka,
- bóle głowy.
Nadmierne spożycie cynku prowadzi do obniżenia odpowiedzi immunologicznej organizmu, a także wpływa na gospodarkę miedzią i metabolizm żelaza. Przewlekłe wysokie spożycie cynku może doprowadzić do niedoborów miedzi i wystąpienia poważnych chorób neurologicznych z nimi związanych. Ponadto przy nadmiarze cynku w organizmie zmniejsza się stężenie frakcji HDL-cholesterolu, a zwiększa frakcji LDL.
Normy na cynk – jakie są?
Instytut Żywności i Żywienia opracował normy spożycia na cynk. Dla dorosłych, młodzieży i dzieci ustalone one zostały na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR) i zalecanego spożycia (RDA), natomiast dla niemowląt do 6. miesiąca życia na poziomie wystarczającego spożycia (AI). Wspomniane normy wyglądają następująco:
- niemowlęta 0-6 miesięcy – 2 mg/dobę,
- niemowlęta 7-11 miesięcy – 2,5 mg/dobę (EAR) i 3 mg/dobę (RDA),
- dzieci 1-3 lat – 2,5 mg/dobę (EAR) i 3 mg/dobę (RDA),
- dzieci 4-9 lat – 4 mg/dobę (EAR) i 5 mg/dobę (RDA),
- dziewczęta i chłopcy 10-12 lat – 7 mg/dobę (EAR) i 8 mg/dobę (RDA),
- dziewczęta 13-18 lat – 7,3 mg/dobę (EAR) i 9 mg/dobę (RDA),
- chłopcy 13-18 lat – 8,5 mg/dobę (EAR) i 11 mg/dobę (RDA),
- kobiety – 19-75< – 6,8 mg/dobę (EAR) i 8 mg/dobę (RDA),
- mężczyźni – 19-75< – 9,4 mg/dobę (EAR) i 11 mg/dobę (RDA),
- kobiety w ciąży <19 lat – 10,5 mg/dobę (EAR) i 12 mg/dobę (RDA),
- kobiety w ciąży ≥19 lat – 9,5 mg/dobę (EAR) i 11 mg/dobę (RDA),
- kobiety karmiące piersią <19 lat – 10,9 mg/dobę (EAR) i 13 mg/dobę (RDA),
- kobiety karmiące piersią ≥19 lat – 10,4 mg/dobę (EAR) i 12 mg/dobę (RDA).
Badanie stężenia cynku w organizmie
Wskazaniem do przeprowadzenia badania stężenia cynku jest przede wszystkim podejrzenie niedoboru. Najczęściej wykonuje się je u osób cierpiących na takie dolegliwości jak:
- trądzik młodzieńczy i różowaty,
- łuszczyca,
- nietolerancja glukozy,
- cukrzyca,
- niedoczynność tarczycy,
- osteoporoza,
- nadciśnienie tętnicze,
- zaburzenia rytmu serca,
- przewlekłe zapalenie wątroby,
- marskość wątroby,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- zaburzenia miesiączkowania,
- doustne stosowanie środków antykoncepcyjnych,
- obniżona liczba plemników w nasieniu.
Badanie stężenia cynku robi się z krwi pobranej z żyły.