Aksamitki na bezsenność i odporność
Aksamitki to jedne z chętniej wybieranych kwiatów ozdobnych do przydomowych ogrodów. Nie wymagają szczególnej opieki, są wytrzymałe i odporne na zmienne warunki pogodowe, dlatego też są łatwe w uprawie. Mało jednak kto wie, że aksamitka to nie tylko piękna ozdoba, ale przede wszystkim skuteczny środek leczniczy, który ma mnóstwo cennych właściwości. Jakie zastosowanie znajduje aksamitka w lecznictwie, kuchni i kosmetyce? Odpowiadamy!
Aksamitki – charakterystyka
Aksamitki to lubiane i powszechnie występujące rośliny ozdobne, które swoją nazwę zawdzięczają aksamitnemu w dotyku kwiatostanowi. Do Europy trafiły z Ameryki Południowej w XVI wieku, obecnie są uprawiane praktycznie na całym świecie.
Aksamitka jest jednorocznym kwiatem zaliczanym do rodziny astrowatych, który potrafi osiągnąć wysokość nawet 100 cm. Wysiewa się ją najczęściej w grupach. Kwitnie od lipca do pierwszych jesiennych przymrozków. Nie jest wymagającym kwiatem i rośnie na każdej glebie, kwitnąc we wszystkich odcieniach żółci i pomarańczy. Kwiaty aksamitki w ogrodach zaobserwować można na ogół na trawnikach, często stanowią też dopełnienie kompozycji drzewno-krzewowych.
Aksamitki są jadalne, dlatego są wykorzystywane w kuchni do poprawiania smaku potraw. Są z nich robione lecznicze mikstury, po które sięga się nie tylko wtedy, gdy zdrowie odmawia posłuszeństwa, ale też w ramach profilaktyki różnych chorób.
Zastosowanie
Smak kwiatów aksamitki wzniesionej jest nieprzyjemny – są gorzkie i cierpkie. Mimo to nie powinien on nas zniechęcić do spożywania tej rośliny, ponieważ wykazuje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Z aksamitek można przygotować napar lub nalewkę, a przepisy na wskazane mikstury bez trudu można znaleźć w sieci.
Kwiaty aksamitki znalazły zastosowanie w kosmetyce do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych do skóry, gdyż działają na nią antybakteryjnie i odświeżająco, a także pomagają jej zachować elastyczność.
Z uwagi na odstraszające właściwości aksamitki wykorzystywane są jako środek do działań specjalnych. Posadzone w pobliżu warzyw, zwłaszcza pomidorów i papryki, będą stanowić nieocenione wsparcie w walce z nicieniami glebowymi, które to nie lubią ich zapachu. Jak tylko wyczują go mszyce, to również omijają aksamitki szerokim łukiem, więc można je wykorzystać także przeciw tym szkodnikom.
Aksamitki nadają się ponadto do przygotowania ekologicznych preparatów ochrony roślin. Zastosowanie oprysku z aksamitek pomaga uporać się ze wspomnianymi już mszycami i niektórymi chorobami grzybowymi.
Właściwości lecznicze
Aksamitki wykazują szeroki wpływ na organizm za pośrednictwem swoich leczniczych właściwości. Przypisuje się im działanie:
- antybakteryjne,
- przeciwbólowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwpasożytnicze,
- silne antyoksydacyjne,
- rozkurczowe,
- przeciwnowotworowe,
- napotne,
- wykrztuśne,
- moczopędne, ż
- żółciopędne,
Ze względu na dużą zawartość luteiny aksamitki wzmacniają oczy i widzenie. Mają ponadto zbawienny wpływ na układ nerwowy: wyciszają i uspokajają, poprawiają nastój, łagodzą napięcia nerwowe, działają antydepresyjnie. Za pośrednictwem układu nerwowego działają na układ odpornościowy i ogólnie równowagę organizmu. Chronią komórki wątroby i wspomagają regenerację tego narządku. To jeszcze nie wszystko, bo aksamitki dodatkowo zmniejszają ryzyko chorób Alzheimera i Parkinsona, a także pomagają w bezsenności, ułatwiając zasypianie.
Właściwości kosmetyczne
Aksamitki są wykorzystywane nie tylko w lecznictwie, ale też w kosmetyce. Stosując je zewnętrznie, sprawdzają się w łagodzeniu problemów skórnych. Sprawdzają się na zmiany skórne, w tym te charakterystyczne dla tocznia rumieniowatego i łuszczycy. Zastosowanie aksamitki polecane jest w przypadku skóry poszarzałej, zwiotczałej, zmęczonej i pozbawionej blasku. Regularne nakładanie specyfików z aksamitką w składzie poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i spowalnia proces starzenia się skóry.
Przepisy z aksamitek
Surowcem leczniczym w przypadku aksamitek są części naziemne: ziele z kwiatem. Choć smak aksamitek jest specyficzny, to w wielu domach wykorzystuje się je jako dodatek do zup, sosów i sałatek. Podbijają głębię smaku, odgrywając rolę przyprawy. Płatki kwiatów można też zbierać i suszyć w suchym, przewiewnym, zacienionym miejscu, a następnie wykorzystywać do przygotowania leczniczych mikstur.
Napar z aksamitek
Łyżkę świeżych lub łyżeczkę suszonych płatków kwiatów aksamitki wsypać do naczynia i zalać gorącą wodą lub mlekiem, następnie parzyć przez 15-30 minut. Aby wydobyć z rośliny jeszcze więcej właściwości, kilka minut przed zalaniem ich płynem można kwiaty skropić spirytusem.
Napar z aksamitek pomaga na zdrowie w nieżytach jelit i dróg oddechowych. Stosować go można w depresji i stanach lękowych. Zalecany jest też na problemy skórne.
Nalewka z aksamitek
Z naziemnych części aksamitek można też zrobić nalewkę w proporcji 1 do 2, czyli 1 część rozdrobnionego ziela zalewa się 2 częściami spirytusu 70%. Miksturę należy odstawić na 14 dni w ciemne, suche miejsce, a później przefiltrować. Dodatkowo przygotowuje się wyciąg, z którym później łączy się pierwszy płyn.
Aksamitki z wyciągu trzeba zalać 40% wódką żytnią w stosunku 1 część surowca na 2 części alkoholu, następnie odstawić na tydzień. Kolejny krok to przefiltrowanie i połączenie obu wyciągów.
Wskazania do stosowania nalewki z aksamitek to bóle głowy, bóle mięśniowe i kostne, nieżyt nosa, a także problemy o psychicznym podłożu jak depresja czy stany lękowe. Można też sięgnąć po nią w przypadku infekcji układu oddechowego lub pokarmowego oraz bólów miesiączkowych.