Najzdrowsze, lecznicze nalewki – które nalewki mają zdrowotne właściwości?
Nalewki to przyjemne w smaku, aromatyczne i rozgrzewające trunki, które mają właściwości lecznicze, przez co pomagają przy wielu chorobach. Łagodzą objawy sezonowych infekcji, pomagają w problemach żołądkowych, poprawiają krążenie, usprawniają pracę serca, a poza tym po prostu rozgrzewają i poprawiają samopoczucie. Przepisów na lecznicze nalewki jest całe mnóstwo. Dzisiaj przedstawimy Ci kilka propozycji produktów, z których możesz przygotować zdrową, domową nalewkę.
Nalewka – co to jest?
Aby nie było w tym zakresie żadnych wątpliwości, zacznijmy od wyjaśnienia, czym właściwie jest nalewka. To napój będący alkoholowym wyciągiem roślinnym. Do jej przygotowania wykorzystać można zioła, owoce, kwiaty, a nawet korzenie.
Do zrobienia nalewki wykorzystuje się wódkę lub spirytus. Zawartość alkoholu w nalewce zależy tak naprawdę od nas samych. Przeciętne stężenie etanolu w nalewce jest niższe niż 50 proc., choć oczywiście można przyrządzić trunki o zawartości nawet 80 proc. alkoholu.
Przygotowanym z naturalnych składników nalewkom przypisuje się mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Z tego względu nasi dziadkowie i pradziadkowie pili je na przeróżne dolegliwości.
Jak się robi nalewkę?
W dużym skrócie można powiedzieć, że nalewkę przygotowuję się, zalewając wybrane składniki alkoholem i odstawiając tak sporządzoną mieszankę na pewien czas. A mówiąc bardziej szczegółowo, każdą nalewkę robi się dwuetapowo:
- Etap I – macerowanie, czyli długotrwałe moczenie składników w etanolu – trwa od kilku dni do kilku miesięcy,
- Etap II – leżakowanie, czyli „dojrzewanie” w ciemnym i chłodnym miejscu – trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Etanol wydobywa i utrwala smak składników dodanych do nalewki, z kolei same składniki nadają nalewce kolor, zapach i smak.
Aby nalewka była smaczna, można ją posłodzić zwykłym cukrem, miodem lub dowolną inną substancją słodzącą. Węglowodany nie tylko poprawiają walory smakowe, ale też wpływają na konserwację nalewki. Poprzez zawartość cukru i alkoholu podtrzymany zostaje naturalny proces rozkładu owoców, dzięki czemu nalewkę przechowywać można praktycznie przez dowolnie długi czas.
Nalewki – właściwości
Zdrowotne nalewki ze względu na to, że przygotowywane są na bazie naturalnych składników, pełne są wartości odżywczych. Dokładna zawartość poszczególnych związków zależy oczywiście od wykorzystanych do sporządzenia nalewki ziół, owoców czy kwiatów, jednak zazwyczaj jest to cała gama witamin, minerałów, polifenoli i antyoksydantów. Oprócz tego nalewki obfitują w składniki regulatorowe i energetyczne. Dlatego właśnie nalewki wykazują prozdrowotne właściwości.
Zastosowanie nalewek
Nalewki w zależności od składu mają różne zastosowanie. Niektóre poprawiają odporność i pomagają uniknąć wielu schorzeń, a inne skutecznie łagodzą objawy chorobowe. Zawarty w nalewce alkohol rozszerza naczynia krwionośne, co usprawnia wchłanianie substancji zawartych w leczniczych nalewkach przez przewód pokarmowy.
Dzięki temu nalewki poprawiają stan zdrowia i samopoczucie. Ich stosowanie zaleca się na pewno w ramach profilaktyki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pić nalewki w czasie choroby, jednak należy zdać sobie sprawę, że to nie zastąpi wizyty u lekarza i podjęcia specjalistycznego leczenia, jeśli oczywiście istnieje taka konieczność.
Nalewka – z czego zrobić?
Przygotowaliśmy kilka propozycji składników świetnie nadających się do przygotowania domowej, zdrowej nalewki. Przy każdym z nich znajduje się krótki opis prozdrowotnych wartości danej nalewki oraz wpływu na organizm.
Do przygotowania leczniczej nalewki można wykorzystać takie składniki jak:
- śliwki – nalewka reguluje trawienie i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo;
- wiśnie – nalewka zwalcza wolne rodniki i spowalnia proces starzenia, poprawia krążenie, wykazuje działanie moczopędne (dobra na dnę moczanową i zapalenie pęcherza moczowego);
- maliny – nalewka oczyszcza organizm z toksyn, pomaga obniżyć podwyższoną temperaturę ciała, łagodzi objawy miesiączkowe;
- pigwy – wzmacnia odporność, łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych;
- aronia – nalewka obniża ciśnienie i cholesterol, pozytywnie wpływa na wzrok;
- gruszki – nalewka zapobiega zaparciom, pozytywnie wpływa na układ moczowy (pomaga przy kamicy nerkowej);
- winogrona – nalewka podnosi odporność, wspomaga usuwanie toksyn, wzmacnia serce;
- orzechy – nalewka działa przeciwzapalnie, bakterio- i grzybobójczo, łagodzi dolegliwości żołądkowe;
- imbir – nalewka działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco;
- dzika róża – nalewka wspomaga leczenie chorób wątroby, nerek i przewodu pokarmowego, zalecana na przeziębienia i infekcje;
- czarna porzeczka – nalewka wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, poprawia odporność po kuracji antybiotykowej, pomaga łagodzić stres;
- bursztyn – nalewka łagodzi bóle mięśni i stawów, zmniejsza problemy skórne, pomaga na bóle głowy, łagodzi objawy przeziębienia i obniża gorączkę;
- czosnek – nalewka wzmacnia organizm i wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, łagodzi objawy chorób górnych i dolnych dróg oddechowych.
Składników nadających się do przygotowywania nalewek jest oczywiście znacznie więcej. Wybierz jeden lub kilka z nich i przygotuj domowe lekarstwo na dokuczające Ci dolegliwości.